BISKUT ARAB (WARNA-WARNI)
Bahan A
250 gm tepung gandum** Diayak dahulu
125 gm gula halus** Blend gula kat umah pun boleh
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau** zizie suka warna coklat putih jer
125 gm gula halus** Blend gula kat umah pun boleh
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau** zizie suka warna coklat putih jer
Caranya:
1. Gaulkan semua bahan A sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan saperti bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180′C selama 20-25 minit.
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus. ** tapi Zizie selalu buat terus gaul gula castor pastu masuk dalam paper cup then terus bakar. Gula tak cair pun, ok jer.
6. Simpan dalam balang kedap udara.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan saperti bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180′C selama 20-25 minit.
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus. ** tapi Zizie selalu buat terus gaul gula castor pastu masuk dalam paper cup then terus bakar. Gula tak cair pun, ok jer.
6. Simpan dalam balang kedap udara.
BISKUT ARAB (PUTIH)
Bahan-Bahan:
· 500 gm tepung gandum
· 250 gm gula halus
· 250 gm minyak sapi
Cara:
· Gaulkan tepung dengan gula dan minyak sapi yang telah dicairkan hingga sebati.
· Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan sebesar guli kemudian dileperkan sedikit.
· Bakar hingga elok kuningnya. Setelah masak angkat dan disejukkan.
· Kemudian digolekkan di atas gula halus.
BISKUT SEMPRIT
Bahan-bahan
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula kastor
1 biji kuning telur
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
buah ceri untuk hiasan
Cara2 menyediakan
1. butter dan gula dipukul hingga sebati
2. kemudian masukkan kuning telur.
3. masukkan esen vanilla dan tepung kastard.
4. setelah sebati masukkan tepung gandum dan diuli hingga menjadi doh.
5. tekan doh di dalam acuan samprit hingga membentuk seperti bunga. letakkan ceri.
6. bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 20 minit.
BISKUT DAHLIA
BAHAN-BAHANNYA
300 g mentega
160 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum
100 g tepung jagung
160 g tepung kastard
Ceri merah/hijau untuk hiasan
160 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum
100 g tepung jagung
160 g tepung kastard
Ceri merah/hijau untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
BISKUT MAMA CARY
BAHAN-BAHAN
- 300gm mentega/marjerin
- 375gm tepung gandum
- 130gm tepung jagung
- 100gm gula icing
- 1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN UNTUK HIASAN
- 1 biji putih telur
- 100gm gula icing
- 1 sudu besar tepung jagung
- Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan.
- Pukul mentega/marjerin dan gula icing hingga kembang.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
- Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk “heart”.
- Sapukan HIASAN (sila lihat “HIASAN” di dalam gambar) keatas biskut yg telah diterap. Utk melorek, gunakan lidi.
- Bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak. Gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang.
CARA UNTUK HIASAN
- Pukul putih telut hingga gebu.
- Masukkan gula & tepung. kacau sebati.
- Ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dgn pewarna atau emulco kegemaran anda.
- Sapukan putih telur keatas biskut
- Lorek kan dgn adunan yg telah dicampur dgn pewarna/emulco.
BISKUT SARANG SEMUT
Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum( diayak)
100 gm tepung jagung (di ayak)
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum( diayak)
100 gm tepung jagung (di ayak)
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil warna-warni
paper-cup kecil
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil warna-warni
paper-cup kecil
Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment